ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Czerwona herbata Pu-erh

Czerwona herbata to napar przyrządzany z liści herbaty Camellia Sinensis. Liście zostały poddane częściowej fermentacji. Proces fermentacji jest przerywany, a następnie namoczone liście herbaty są przykrywane materiałem i leżakują od 3 do nawet 60 lat. Naparu z czerwonej herbaty Pu-erh nie można pomylić z żadnym innym. Jest ciemny, a zapach bardzo ziemisty. Polskie oznaczenie koloru herbaty Pu-erh różni się od oryginalnego Chińskiego, gdzie kolor herbaty jest opisywany za pomocą otrzymywanego koloru naparu, a nie suchych liści. W Chinach Pu-erh jest czarną herbatą.

Herbata czerwona pu-erh beeng cha shu 100g
Herbata czerwona pu-erh beeng cha shu 100g

Parzenie czerwonej herbaty Pu-erh

Napar przygotowujemy w proporcji: jedna mała łyżeczka czerwonej herbaty na filiżankę herbaty (ok. 120 ml). Temperatura parzenia wynosi 96°C. Czas parzenia w zależności od jakości czerwonej herbaty wynosi od 1 do 4 minut. Jeżeli chcemy zwiększyć moc herbacianego naparu należy użyć więcej liści, a nie wydłużać czas parzenia.

Czerwoną herbatę Pu-erh możemy parzyć wielokrotnie (od dwóch do nawet sześciu razy). Należy wydłużać każde kolejne parzenie o następne 30-60 sekund.

Herbata czerwona pu-erh Jing Mai Ping Cha 200g
Herbata czerwona pu-erh Jing Mai Ping Cha 200g

Właściwości czerwonej herbaty Pu-erh

Czerwona herbata jest znana jako „pogromca tłuszczu”, ponieważ zapobiega wchłanianiu tłuszczy do organizmu, cały tłuszcz jest wydalany. Właściwości czerwonej herbaty Pu-erh:

  • jest bakteriobójcza,
  • wspomaga pracę wątroby,
  • obniża cholesterol,
  • uspokaja, jest polecana jako herbata na odpędzenie smutków (w tym na depresje),
  • wychładza organizm,
  • poprawia wygląd skóry i włosów,
  • obniża poziom cukru w krwi,
  • jest idealna kaca, łagodzi skutki zatrucia alkoholowego,
  • oczyszcza organizm z toksyn,
  • zapobiega próchnicy,
  • pobudzą krążenie,
  • poprawia pamięć,
  • obniża ciśnienie,
  • pobudza trawienie.
Herbata czerwona pu-erh Black 2012 357g
Herbata czerwona pu-erh Black 2012 357g

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Czy herbata z cytryną jest szkodliwa?

Często pojawiają się wątpliwości czy herbata z cytryną jest zdrowa. Znana wszystkim herbata czarna zawiera[...]

1 Comments

Jak zrobić terere, jak zrobić yerba mate na zimno?

Tradycyjne terere powinno się przyrządzać w Guampa, czyli w rogu lub kopycie bydlęcym. Nic jednak[...]

Jaką kawę najlepiej pić? Lepsza mleczna i z cukrem czy czarna?

Pojawienie się mleka i cukru w kawie miało za zadanie zagłuszyć nieprzyjemny smak goryczy i[...]

Czarna kawa czy czarna herbata?

Dziennie wypija się na całym świecie około 3 miliardy filiżanek herbaty. Jest to drugi najpopularniejszy[...]

Herbata zielona Liu An Gua Pian właściwości, historia, produkcja

Smak i aromat tej herbaty opisywane są jako niezwykle orzeźwiające i roślinne. Doszukać się można[...]

Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: woda do parzenia, przechowywanie, parzenie

Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: woda do parzenia, przechowywanie, parzenie

Big Active Zioła Mnicha na Odchudzanie, opinie

Big Active Zioła Mnicha na Odchudzanie to mieszanka ziół, yerba mate, czerwonej herbaty i yerba[...]

Herbata ziołowa Vilcacora. Koci Pazur właściwości, działanie

Vilcacora jest świetna na jesień, bo bardzo intensywnie wzmacnia odporność. Koci Pazur, bo tak też[...]

Jeden komentarz do: “Herbata czerwona pu-erh

  1. Austen pisze:

    Wiem, że ten artykuł ma już swoje lata, ale chyba nigdy nie jest za późno, żeby powiedzieć parę miłych słów, prawda? No więc… uwielbiam Wasz blog i kanał na yt! :D Poważnie. No bo jak go nie lubić, jeśli się też lubi słuchać o herbacie i pić herbatę. Pewnie nigdy nie będę wiedzieć o niej nawet w połowie tyle, co Wy, ale na szczęście zawsze pozostaje mi odwiedzanie Czajnika w Gliwicach – i próbowanie nowinek (do tego właściwie zaparzonych!) tam :) Muszę powiedzieć, że ostatnio po długiej przerwie przeprosiłam się z czerwoną herbatą… Jakoś w podobnym czasie odgrzebałam powyższy wpis i bardzo się z tego cieszę, bo zainspirował mnie do napisania własnego: home-sklep.pl/blog/jak-i-po-co-parzyc-czerwona-herbate Dzięki za inspirację i za to, że parzycie pyszną herbatę!
    PS Specjalnie po to, żeby naskrobać tych kilka słów, zalogowałam się na Waszej stronie, choć zwykle tego nie robię (nie przepadam ani za zakupami internetowymi, ani za uczestniczeniem w forach…). Doceńcie ten gest, proszę ;)

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.