ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Dzisiaj o herbacie kwiat, rozwijająca się herbata artystyczna. Herbata artystyczna, kwitnąca albo rozwijająca się nie wiadomo kiedy powstała. Jej historia ginie w pomroce chińskich dziejów. Podejrzewa się, że jest znana już od bardzo dawna i traktowana była jako ciekawostka. Mistrzowie herbaciarze zrobili coś takiego, aby bawić możnych. Na pewno wielki rozwój przeżyła w latach 80-tych ubiegłego wieku, kiedy to zrobiła się popularna na zachodzie i Chińczycy zaczęli ją produkować.

Herbata rozwijająca się to prawdziwe dzieło sztuki

Herbata rozwijająca się jest zawsze wykonywana ręcznie. Jest to dziedzina sztuki. Stworzenie takiej kompozycji nie jest proste. Sucha herbata przybiera różnie kształty grzyba, cylindra, kulki. Jest ona zwinięta z najmłodszych listków. Są one poddane specjalnemu procesowi, który uelastycznia zarówno herbatę jak i kwiaty, które są w środku tej kuleczki zaplątane. Taką kompozycję robi się około nawet godziny , jeśli są to bardziej złożone kompozycje. Te tańsze, które dostaniemy są gorszej jakości. Za duże pieniądze możemy kupić naprawdę dzieła sztuki, które tworzą wielo poziomowe skomplikowane kompozycje. Co do Samku jest to herbata dobrej jakości. Zbiór dotyczy listków młodych pączków, które są bardzo zdrowe. Jest to herbata biała. Zdarza się również zielona. Dzisiaj spróbujemy właśnie zaparzyć zieloną. Widziałem nawet czarną ale to do końca nie wychodzi. Po pierwsze napar jest czarniejszy, stąd słabiej to widać. Po drugie taka herbata po fermentacji jest bardziej krucha, rozpada się. Warto skosztować. Przede wszystkim mówimy tutaj o herbatach białych czasem zielonych.

Parzenie herbaty artystycznej

Samo parzenie takiej herbaty wymaga chłodniejszej wody. Herbatę zieloną parzymy w temperaturze od 85 do 90 stopni. A herbatę białą od 90 do 95 stopni, ale nie wrzątkiem. Sam dodatek tych kwiatów zmienia smak, oraz właściwości. Przeróżne kwiaty są tutaj doplątane dla smaku np. jaśmin czy lilia. Bywa również dodatek kwiatów o konkretnym działaniu np. nagietek , który ma właściwości tonizujące jest dobry na gardło. Również dla zdrowia warto się tego napić. Taką herbatkę warto parzyć w czymś przeźroczystym. Część z nich jest komponowana w ten sposób, że dobrze zaparzają się w dość szerokiej filiżance obserwowane z góry, ale żeby w pełni cieszyć się tym efektem to watro zaopatrzyć się w różnego rodzaju czajniczki szklane albo szklane duże filiżanki.

Herbata rozwijająca się będzie dobrym pomysłem na prezent

My zaparzymy herbatę zieloną z jaśminem i z lilią. Taką herbatę można parzyć kilka razy jednak najlepszy efekt wychodzi za 1 razem. Jest to świetny pomysł na prezent. Tutaj mamy kwiat, który możemy wypić i obserwować. Tak, że mam nadzieję, że w dniu zakochanych namówię Was do spróbowania kwitnącej herbaty. Zapraszamy Was teraz na filmik, gdzie pokażemy jak to się pięknie rozwija i parzy.

Dodaj opinie o: Herbata artystyczna rozwijająca się (kwitnąca) w komentarzu poniżej:

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Gojnik na nerki. Herbata z Gojnika działa przeciwbólowo i wpływa na krążenie

Poza przyśpieszaniem gojenia, gojnik wykazuje działanie przeciwbólowe oraz bakteriobójcze. Obecnie stosuje się go w przypadku[...]

Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: czasy parzenia, wpływ wody na napar

Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: czasy parzenia, wpływ wody na napar

6 wielkich gór – gdzie uprawiana jest najlepsza czerwona herbata?

Jak wiadomo herbata Pu-Erh, czyli herbata czerwona w naszej europejskiej nomenklaturze, a czarna u Chińczyków,[...]

Przepis na oryginalną czarną turecką herbatę cayi w demli: parzenie herbaty

Herbata turecka to herbata czarna, uprawiana w rejonie Rize. Jest to herbata BOP z małymi[...]

2 Comments

Palo santo do yerba mate

Bezsprzeczną zaletą naczyń z palo santo jest niezwykle współgrający z aromatem yerba mate zapach żywicy.[...]

Po czym poznać dobrą herbatę? Herbaty dobrej jakości

Jakość to cecha, którą kierujemy się przy dokonywaniu wyborów w czasie zakupów niemalże wszystkiego. Często[...]

Kiszone cytryny do herbaty, przepis

Każdy, kto skosztuje czarnej herbaty lub rooibosa, zaprawionego plasterkami miodowych cytryn i odrobiną syropu z[...]

Herbata czerwona pu-erh

Czerwona herbata to napar przyrządzany z liści herbaty Camellia Sinensis. Liście zostały poddane częściowej fermentacji.[...]

1 Comments

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.